Metamorphosis:

deel 2 - van TO THE HIGHE$T BIDDER tot PUDDING EN GISTEREN

"The more you feel you've grown, The more you feel alone"

Na een wat langere aanloop op de middelbare school en enkele personeelswisselingen was de eerste single van Supersister, She Was Naked, in 1970 een zomerhit. Robert-Jan Stips, Sacha van Geest, Ron van Eck en Marco Vrolijk maakten onder leiding van Hans van Oosterhout hun eerste lp: Present from Nancy. Die plaat bleek een groot succes. Het geluid van Supersister, progressief, lange stukken, veel variatie en tempowisselingen bleek heel goed de tijdsgeest te vangen. Op zoek naar vrijheid en grenzen verleggen, ook in muziek. Supersistermuziek was dan wel serieus, maar had een humoristische ondertoon waarbij ze zichzelf niet spaarden.

Het opzoeken van grenzen was ook het thema van de studenten. Niet voor niets steunde Supersister de Vietnam Festivals en tradt regelmatig op bij protestdemonstraties. Daarnaast doorliepen ze als band het hele Nederlandse zalen- en clubcircuit. In deze fase ontstaat het nummer Wow. De groep die als intelligent bekend staat, of intelligente muziek maakt reageert op deze veronderstellingen door een zogenaamd intelligent nummer te maken. Robert-Jan kondigt het nummer op zijn eigen wat cynische manier ook aan als het intelligente nummer: “De tekst van dit intelligente nummer is dan ook heel intelleigent, namelijk voornamelijk de woorden: wow, wow en nog eens….. reacties uit de zaal: Wow. Goed zo! Daarna barst het nummer los en heb ik regelmatig mensen compleet uit hun dak zien gaan. Bijzonder, want Supersisterconcerten waren vaker zit- en ligconcerten.

Niet alleen werd Supersister door studenten gedragen, ze werden ook gezien als de vaandeldragers van alternatieven en hadden het langste haar van de bands die op dat moment in Nederland populair waren, met uitzondering van Wally Tax dan.

Na Nederland volgden concerten in Duitsland, Frankrijk, Itali en Engeland. In Engeland maakte Supersister indruk op niemand minder dan disc-jockey John Peel. De populaire Peel had net een eigen platenlabel opgericht, Dandelion. Supersister was de tweede act van het vaste land die hij voor zijn label contracteerde. Present from Nancy wordt ook uitgebracht in Amerika, net als She was Naked, alleen wordt de titel speciaal voor de preutse Amerikaanse markt veranderd in Dona Nobis Pacem.

De populariteit van de groep wordt ook bij de omroepen opgemerkt. In februari maakt de VPRO opnamen in kasteel Groeneveld, Baarn en verzorgt aldus het eerste tv-optreden van de band. Het is een muzikaal project waarin elke donderdagavond een groep centraal staat. Supersister speelt oud werk: Introductions en Present from Nancy en een nieuw stuk: A Girl Named You.
Later in het jaar spelen ze op het steeds populairder wordende Pinkpop-festival.

Als opmaat voor de tweede lp, ook voor Polydor, brengt de groep onder druk en protest opnieuw een single uit: A Girl Named You/Missing Link. De plaat doet volgens de verwachting helemaal niets en lokt zelf de vraag uit of je dit soort muziek wel op single uit moet brengen.

De nieuwe lp, To the Highe$t Bidder (met dollarteken) is opgenomen in juni en juli 1971 en doet het veel beter dan de single. In tegenstelling tot de eerste hoes oogt de nieuwe minder grauw. De geel getinte buitenzijde met twee ogen die letterlijk geld zien wordt zelfs bijna ingetogen aan de binnenzijde: vier zwartwit foto's van het viertal. Opnieuw is Hans van Oosterhout de producer. Hans wordt in interviews met de band regelmatig het vijfde groepslid genoemd; een bijzonder compliment.

Op To the Highest Bidder staan nog maar vier stukken. A Girl Named You zet meteen de toon van de plaat. De snelle ritmes blijven, veel en lange fluitsolo’s, tempowisselingen, xylofoon, een wat typisch clavecimbel gebruik en iets meer, maar nog steeds weinig, zang. No Tree Will Grow (on too high a mountain) is een wat minder lichtvoetig nummer, het begint met zware elektronische klanken en ook de tekst is niet optimistisch:

life is no good friend
good friendship never ends
the more you feel you've grown
the more you feel alone
start boasting your friends away
you think that is life 'your way'
though you know
no tree will grow on too high a mountain.


Deze wat pessimistische visie beheerst ook de andere teksten van dit album. In A Girl Named You is te horen: "you think you’re living, but live’s living you..." en het nummer eindigt met: "We’re Alone". In Higher: "She couldn’t get much higher, so she lit her own true fire…" En ook Energy schetst een somber beeld: "Since we got no real fair choice, we better let the whole world to the streams"....

Kant twee van de lp opent met het al genoemde, lange stuk Energy (out of future). Het is een van de meest typische Supersisterstukken met alle ingredinten voor het zo typische geluid; niet alleen de langere solo’s, maar opnieuw een space-stuk vol geluidseffecten. Higher, het korte sluitstuk, is na het lange stuk een prachtig melodisch stuk om bij te komen, maar dan moet je even niet naar de tekst luisteren.

Alle muziek is geschreven door Robert-Jan: “Ik kom met allerlei thema’s en die plakken we met z'n vieren aan elkaar. Soms is het nog een heel uitzoekwerk omdat we zo verschillend zijn, maar we komen er altijd uit.” Het feit dat er niet echt een zanger is, is ook niet heel belangrijk: “We hebben geleerd ermee te leven, maar uiteindelijk is het instrumentale gedeelte voor ons het belangrijkste.”

Op de vraag waarom ze dit soort muziek maken antwoordde Sacha van Geest: "We kunnen ons zo veel beter uiten en ook omdat ik het fijn vind. Wij maken de muziek 75% voor onszelf en 25% voor publiek. Het is leuk als mensen ons vragen om iets te spelen wat zijzelf leuk vinden."

Ron van Eck en Robert-Jan vinden de nieuwe plaat mooi en ook meer een eigen stijl hebben: "Present from Nancy was meer een afsluiting van een periode; een soort document. De nieuwe plaat is serieuzer, minder humor. Popmuziek is een afspiegeling van de maatschappij, vandaar misschien."

Ondertussen krijgt Supersister de kans om met een orkest te werken. Het is een project in Duitsland, verzorgt door de NDR. Robert-Jan en Ron schreven en arrangeerden er speciaal nieuwe nummers voor (*uitgebracht in 2000 als onderdeel van de limited edition cd Memories Are New – SOSS Music). De band wordt begeleid door het Tanz- und Unterhaltungsorchester des NDR onder leiding van Alfred Hause. Ondanks de toevoeging van het orkest blijft de muziek heel typisch Supersister.
Robert-Jan wil niet altijd in hetzelfde doen, het is juist goed om andere dingen, buiten de gangbare paden, aan te pakken. Zo meldt hij al dat in de nabije toekomst de groep gaat werken met het Nederlands Danstheater; met een soort modern ballet, maar hoe en wat is nog niet bekend.

Na het maken van de tweede plaat gaan allerlei geruchten over een uitbreiding van de groep. Ex-Brainbox gitarist John schuursma zou de groep komen versterken. Er zijn inderdaad contacten geweest, maar het komt niet tot een nieuw groepslid. Wel blijft de groep zoeken naar nieuwe geluiden en mogelijkheden, zo is Sacha druk bezig met saxofoonlessen. Het instrument zou- zo zegt hij -  al snel op het podium te horen moeten zijn.

Als promotie van TtHB wordt er toch nog een nieuw single uitgebracht: No Tree Will Grow (on Too High a Mountain)/The Groupies of the Band. No Tree is een kortere versie van het stuk van de lp, de B-kant is een humoristische parodie helemaal in Supersisterstijl. Producer Hans van Oosterhout draagt bij aan de vocalen. Net als de vorige single gebeurt er natuurlijk helemaal niets met de plaat, ook op de radio is de single nauwelijks te horen.

Supersister heeft zich inmiddels gevestigd als lp-groep, of groep van de betere en langere nummers. Jammer genoeg gaat de Edison net aan hun neus voorbij. De vraag die menigeen bezighoudt is of de band dit niveau met een volgende plaat opnieuw kan waarmaken. Een andere vraag is of het ontbreken van de zo specifieke Supersister-humor de muziek niet te zwaar aan het maken is. To the Highe$t Bidder laat duidelijk merken van niet; de plaat izou je kunnen zien als onderdeel van een groeifase. Het uitkristaliseren daarvan zou op de volgende plaat te merken moeten zijn.

Paul Lemmens

 


 

Get the Flash Player to see this player.

Supersister Pinkpop Festival (excerpt)